Wijs met Loes

Kinder- en jongerencoaching

Kinderen en jongeren met autisme

Als coach werk ik veel en graag met kinderen en jongeren met autisme. Zij komen in hun dagelijks leven vaak allerlei hindernissen tegen: onbegrip van hun omgeving, ingewikkelde situaties, (onuitgesproken) verwachtingen waar ze aan moeten voldoen…

Dankzij mijn opleiding en mijn ervaring met autisme kan ik ze vaak goed helpen. Ik vind het fascinerend om deze groep bijzondere kinderen en jongeren op hun weg naar volwassenheid te coachen. Ze ontdekken wie ze zijn en hoe ze optimaal kunnen functioneren – als zichzelf.

Je kunt voor jezelf of voor je kind direct contact met me opnemen.

Wat kan ik voor je doen?

Ik weet als geen ander hoe belangrijk een persoonlijke benadering is. Met de een maak ik wandelingen, met de ander ga ik aan de slag met oefeningen uit een werkboek en met de volgende kies ik voor een creatieve aanpak.

Meer weten?

Zit je autistische kind in de knel, of ben je jonger dan 25 en loop je zelf tegen problemen aan door je autisme? Of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met me op. Ik maak graag tijd voor een vrijblijvend gesprek.

Kinderen in een scheiding

Een echtscheiding is voor kinderen van alle leeftijden altijd een ingrijpende ervaring. Zij hebben er niet voor gekozen, maar ze zullen wel met de gevolgen moeten leven. Kinderen proberen altijd loyaal te blijven aan hun ouders en ineens lijkt het of dat niet meer kan, of ze moeten kiezen – en het wordt helemaal lastig als ouders in een vechtscheiding verwikkeld raken.

Ook als een scheiding al wat langer geleden is, kunnen kinderen er (weer) moeite mee krijgen. Dan is het fijn als iemand ze kan coachen om daar doorheen te komen.

Wat kan ik voor je doen?

Ik help kinderen en gezinnen heelhuids door deze ingewikkelde, woelige periode heen. Daarvoor heb ik onder andere een training gevolgd in de KIES-methode ( ‘Kinderen In Een Scheiding’). Het gaat me er vooral om dat kinderen en jongeren tijdens een scheiding gehoord worden en het recht krijgen om voor zichzelf te kiezen.

Ook hier geldt: iedereen die bij me komt krijgt een aanpak op maat. Uit de verschillende methodes die ik tot mijn beschikking heb kies ik wat het beste bij de situatie past.

Meer weten?

Gaan je ouders scheiden, ben je zelf aan het scheiden en maak je je zorgen over je kind(eren), of heb je andere vragen? Neem gerust contact met me op. Ik maak graag tijd voor een vrijblijvend gesprek.

(Hoog)sensitieve kinderen 4-12 jaar

Je kunt geen tijdschrift openslaan, geen website over opvoeden bezoeken of je komt wel iets over  hoogsensitieve kinderen tegen.

Hoogsensitieve kinderen zijn gevoeliger, opmerkzamer, ze ‘weten’ meer, voelen zich betrokken bij anderen, ze lijken altijd op scherp te staan. Als je zo in elkaar zit is het leven soms behoorlijk ingewikkeld: met alle indrukken die er elke dag weer op je afkomen is je hoofd snel vol en je batterij leeg.

En dat merk jij als ouder. Thuis is je kind is kwaad, moe, verdrietig en lijkt hij of zij te verdrinken in de eigen emoties en die van anderen.

Als Sensikids -coach kan ik jou en je kind coachen om die hoogsensitiviteit leren te begrijpen en te accepteren. En dan niet alsof het een last is waar je mee moet ‘leren leven’: hoogsensitief zijn heeft heel veel voordelen, zolang je maar weet wat het betekent en hoe je voor jezelf moet zorgen. En dat kun je al op heel jonge leeftijd leren.

Natuurlijk kijken we ook naar de communicatie met je hoogsensitieve kind en leer jij als ouder hoe je je kind kunt helpen. Je wordt wijzer, en een wijze ouder is een liefdevolle, stabiele, stevige ouder.

(Hoog)sensitieve pubers 12 +

De puberteit is voor bijna ieder kind een fase met de nodige hobbels en obstakels, en dat geldt helemaal voor hoogsensitieve pubers. Als je zo open en ontvankelijk in het leven staat, hoe houd je je dan staande tussen je klasgenoten op school, hoe ontwikkel en behoud je je identiteit, hoe ga je om met groepsdruk? Geen wonder dat ouders hun hart soms vasthouden.

Voor hooggevoelige pubers is er het ‘Power Puber’-programma, een onderdeel van de Sensikids-aanpak. Je puber leert zijn of haar eigen kwaliteiten kennen, omgaan met stress, hoe je je gedachten positief kunt beïnvloeden – kortom: hoe je puber, uitgaande van eigen kracht, sterker in zijn schoenen komt te staan.

Bij de coaching maak ik gebruik van het ‘Power Puber-werkboek’, ISBN 978 90 79915 156. Dat kun je bij mij aanschaffen of in de boekhandel bestellen.

Wat kan ik voor je doen?

Je kunt bij me terecht voor langer lopende coaching, maar ook voor een eenmalig adviesgesprek als je een concrete opvoedvraag hebt.

En, belangrijk: ook hoogsensitieve kinderen/pubers en hun ouders krijgen maatwerk van me. Uit de beschikbare methodes en technieken kies ik, in overleg met jou en/of je kind, wat voor jullie situatie het beste werkt.

Meer weten?

Maak je je zorgen om je hoogsensitieve kind of puber? Heb je behoefte aan positieve opvoedtips? Loop je tegen concrete problemen aan? Neem contact met me op en ik maak tijd voor een vrijblijvend gesprek.

Kinderen die het lastig vinden om met hun emoties om te gaan

Omgaan met je gevoelens is lang niet altijd gemakkelijk. Je moet emoties allereerst al zien te herkennen, bij jezelf en bij anderen. En: hoe zit je zelf eigenlijk in elkaar? Verder is het handig als je weet hoe je het beste op vervelende of onverwachtse gebeurtenissen kunt reageren. Het is fijn wanneer je je boosheid of je verdriet ook weer kwijt kunt raken, zodat je er niet in blijft hangen. En natuurlijk wil ieder kind aan anderen duidelijk kunnen maken dat die te ver gaan.

Zomaar een paar voorbeelden van situaties waar alle kinderen – (hoog)gevoelig of niet – soms wat hulp bij kunnen gebruiken.

Jonge kinderen (5-9 jaar): ‘Ik ben oké!’

Voor jonge kinderen (5-9 jaar), met name vroege leerlingen, is de cursus ‘Ik ben oké!’ bestemd. Op een speelse manier maken we kennis met de vier primaire emoties (bang, boos, bedroefd, blij). Je kind leert omgaan met dagelijkse situaties en jij als ouder krijgt tips hoe je verder kunt gaan met wat je kind leert.

Oudere kinderen (9-11): ‘Ik ben anders!’

In deze cursus behandelen we een aantal onderwerpen uit ‘Ik ben oké!’ en gaan we dieper in op zelfkennis, omgaan met stress en sociale vaardigheden. Wat doe je als je boos bent? Hoe zie je aan een ander hoe diegene zich voelt? Wat is jouw plek in de groep en is die goed voor je? Het zijn allemaal thema’s waar je kind mee in aanraking komt.

Inhoud van de cursus

Beide cursussen bestaan uit:

  • een intakegesprek van een uur;
  • 7 bijeenkomsten van anderhalf uur voor je kind;
  • een werkboek en een mapje met verschillende materialen om thuis mee aan de slag te gaan.

Meer weten?

Wil je meer informatie over een van deze cursussen? Neem contact met me op en ik maak tijd voor een vrijblijvend gesprek.

Een wijze ouder is een liefdevolle, stabiele, stevige ouder.