Met Loes

Begeleiding bij rouw en verlies

Ik begeleid kinderen, volwassenen en gezinnen die te maken krijgen met verlies en daardoor in de rouw komen.

Je rouwt wanneer er een dierbare overlijdt, maar ook een echtscheiding, het verlies van je baan, ziek worden, afscheid moeten nemen van je toekomstplannen of je huisdier kan hard aankomen.

Bij elk verlies moet je door een rouwproces.

Wat is rouw?

Rouwen is hard werken. Je hele leven komt – soms binnen één tel – op zijn kop te staan door het verlies van iets of iemand die je dierbaar was. Geen wonder dat het veel energie en veerkracht kost om je verdriet te verwerken en je aan de nieuwe situatie aan te passen. En dan heb je misschien ook nog een gezin dat diep geraakt is. Ga er maar aan staan.

Rouwen is nooit klaar. Je denkt misschien dat je je verdriet hebt verwerkt, of dat je in ieder geval een eind op weg bent, maar dan kan een verjaardag, een snuisterij die je tegenkomt of een tv-programma je verdriet ineens weer heel pijnlijk naar boven brengen.

Of je verdriet blijft veel langer dan je had verwacht vlak onder de oppervlakte voortbestaan; het lijkt of je weer normaal functioneert, maar je draait maar op halve kracht mee. Je omgeving ziet het niet, maar je bent nog steeds in de rouw.

Daarbij ben je niet alleen met je verdriet – de reacties van je omgeving zijn ook een belangrijk onderdeel van je rouwproces. Mag je van je baas, je collega’s of je vrienden een tijdje ‘voor spek en bonen meedoen’? Is er ruimte voor je verdriet of krijg je vooral de raad om zo snel mogelijk weer gewoon door te gaan? Voel je je gehoord?

Rouw bij kinderen en volwassenen

Ieder mens rouwt op zijn eigen manier. Dat komt natuurlijk voort uit verschillen in karakter, opvoeding en cultuur, maar tussen volwassenen en kinderen zijn wel algemene verschillen aan te wijzen.

Volwassenen hebben soms zoveel verdriet dat hun dagelijks leven eronder lijdt. Het wordt ze te zwaar om partner, werk en eventueel gezin de aandacht te geven die ze gewend waren. Of ze houden zich groot omdat ze hun omgeving niet te veel met hun eigen problemen willen ‘belasten’ (of zo zien ze het zelf).

Bij jonge kinderen zie je dat ze intens verdrietig kunnen zijn en al snel daarna weer vrolijk verder spelen. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet rouwen – ze rouwen als het ware in stukjes. Omdat ze zich volop ontwikkelen is er niet altijd plaats en tijd om te rouwen. Hun verdriet kan ook andere wegen naar buiten vinden: je kind gaat zich anders gedragen, negatieve aandacht vragen, weer bedplassen, noem maar op.

Pubers willen hun zelfstandigheid bewijzen en houden hun gevoelens voor zichzelf, en daar kunnen ze flink last van krijgen. Daarnaast willen ze hun ouder(s) vaak niet belasten met hun verdriet.

Rouwbegeleiding met Loes

Soms is het te lang te moeilijk om verder te leven na een verlies. Je hebt het gevoel dat jij en je gezin er op eigen kracht niet uitkomen. Dat is niets om je voor te schamen – het is juist goed om professionele hulp te zoeken. Iemand die om hulp vraagt, heeft het nog niet opgegeven.

Ik sta jullie graag bij.

Als verlies en rouwbegeleider kan ik jou en je gezin helpen om weer een weg te vinden door jullie verdriet heen. Om jullie gezinsleven weer op te bouwen, samen een nieuw evenwicht te zoeken.

Ik begeleid kinderen, jongeren en volwassenen (ook mensen met autisme of een verstandelijke beperking), individueel of met het hele gezin.

Wat kan ik voor je doen?

We beginnen met een intakegesprek, waarin we bekijken waar jullie vooral hulp bij willen hebben. Mocht je vervolgens met me in zee willen, dan stellen we samen een plan op voor jullie eigen verwerkingstraject: waar staan jullie nu en waar willen jullie uitkomen?

In mijn begeleiding maak ik gebruik van verschillende methoden. We kunnen praten, wandelen, tekenen of knutselen of een spel doen dat speciaal voor rouwende mensen en gezinnen is ontworpen, of iets anders wat je graag doet.

Ik volg zoveel mogelijk jullie wensen: als iets niet kan of als het me niet goed lijkt, bespreken we dat.

Meer weten?

Misschien vraag je je nu af of ik jouw kind en/of jouw gezin kan helpen. Of je wilt meer weten over mijn aanpak,  over mijzelf, of mijn tarieven, of iets anders. Neem dan vooral contact met me op, ik maak graag tijd voor een vrijblijvend gesprek.

Ik help jullie verder te kunnen – gesterkt en trots op jullie herwonnen kracht.