Wijs met Loes

Begeleiding bij rouw en verlies

Rouw. Het wordt vaak verbonden aan de dood en met de kleur zwart. Iets negatiefs, of grimmigs.

Maar rouw is veel breder dan dat. In de praktijk betekent het: het ervaren van verdriet en pijn bij een onomkeerbaar verlies.

Je kunt daarbij denken aan:

  • Het verliezen van je werk
  • Het verliezen van een partner door scheiding
  • Het moeten accepteren van een ziekte, waarbij je bepaalde gangbare dingen niet meer kan doen
  • Verlies van je huis
  • Verlies van je toekomstmogelijkheden
  • Geen kinderen kunnen krijgen

Het omgaan met pijn en verdriet, dat is moeilijk. Wie wil er nou pijn en verdriet hebben? We stoppen het vaak liever weg. Even slikken en weer doorgaan. En de maatschappij is ook zo ingericht. Er is niet altijd en overal begrip voor het feit dat jij nog veel energie en tijd nodig hebt om met het verlies dat je hebt meegemaakt om te gaan terwijl je vrienden, collega’s en familie alweer in de mallemolen van het leven bezig zijn.

Wat doet een rouwbegeleider en wat levert het op?

Een rouwbegeleider helpt jou met het omgaan van verdriet en pijn in een verliessituatie.

Deze begeleiding zorgt er voor dat jij je ongegeneerd je verhaal kan doen, dat er geluisterd wordt, begrip getoond wordt en dat jij het gevoel niet wegstopt, maar leert ervaren. De meeste mensen pakken hun leven daardoor beter en sneller op dan iemand die het wegstopt. Deze krijgt vaak de rekening later gepresenteerd. Uitputting door voortdurend in de overlevingsstand staan en depressies komen daarbij vaak voor.

Voor een werkgever of uitkerende instantie betekent dit technisch gezegd, minder hoeven uit te keren aan ziektegeld, en preventie van ziekte uitval.

De meeste werkgevers en instanties zullen jou om die reden de ruimte te geven om deze begeleiding in te schakelen en hier tijd voor vrij te maken.

Neem vrijblijvend contact met mij op.

Wat is mijn relatie met rouw?
Zelf heb ik diverse soorten rouw meegemaakt. Nadat wij familie kwijt zijn geraakt bij de MH-17 ramp en de “ramp na de ramp” zich aandiende, (baan kwijt en moeizaam rouwproces bij zoon) ben ik verlies en rouw gaan studeren bij de Academie voor Geesteswetenschappen in Utrecht.